Suikerfeest - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Cato Michiels - WaarBenJij.nu Suikerfeest - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Cato Michiels - WaarBenJij.nu

Suikerfeest

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Cato

03 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

Onze lector van de school zit vast in Suriname… Arme David, hopelijk geraakt hij snel thuis!
Normaal zou hij gisteren terug vertrekken naar België maar zijn vliegtuig is niet opgestegen.

Woensdag 1 oktober:

Vroeg uit de veren vanmorgend! Om kwart na vijf liep de wekker hier af en om zes uur zaten we op de fiets richting stad. Vandaag vieren de moslims het Suikerfeest (einde van de ramadan). Er was ons gezegd dat ze dit doen op het onafhankelijkheidsplein en dit wilden we niet missen!! Dus stonden we daar rond half zeven, er waren nog niet veel mensen. Dus wij maar eventjes wat foto’s gaan trekken van de zonsopgang aan de Surinamerivier… Mmm, kben volledig verkocht aan dit mooie land. Ik ga hier nooit op uitgekeken geraken denk ik.
Ondertussen werd er op het plein vanalles klaargezet en stilletjes aan begonnen de mensen aan te komen. Mannen en vrouwen apart, allemaal op mooie rijtjes achter elkaar en de meeste in het wit (en dan al die mooie gekleurde paraplu’s tegen de zon). Het was echt wel shik om te zien!!
Er werd dan ook gezongen door een micro (meer dan een uur (toen zijn we vertrokken, mss heeft het zelfs nog heel de dag geduurd) hetzelfde zinnetje door verschillende mensen) Op de duur had ik het er wel gehad en zijn we terug vertrokken. Rond acht uur terug thuis en dan maar eventjes terug op men bed liggen :) slapen is me niet meer gelukt..
Rond de middag naar het zwembad gereden en daar nog eventjes gezwommen met enkele meisjes van in de Mozartstraat.
Man man, ik kom niet meer terug naar België, als ik terug moet wennen aan dat ritme ginder… Dat lukt me nooit :)
’s Avonds met men twee Belgische huisgenoten spaghetti gemaakt. Dat smaakte weer goed!
Het kot voor ons alleen nu… Kan al wel eens deugd doen!
Vandaag op tijd in men bed want het was toch net iets te vroeg voor mij vanochtend…

Donderdag 2 oktober:

Alweer een nieuwe stagedag. Vanochtend kon ik moeilijk uit mijn bed… Het vroege opstaan van gisteren is me toch niet goed bekomen :)
Het ziet er naar uit dat An en ik vandaag op het bureau zullen doorbrengen. Het is wel lastig dat we nog niet veel van verslagen voor school kunnen typen (zoals introductieverslag ed). Dat zal zich dan allemaal opstapelen later…
Jammer genoeg is Mevrouw Asmo er deze week niet meer, dus die roti zal niet meer voor vandaag of morgen zijn ;) Dan zullen we zelf al even op ontdekking moeten gaan… Zo hebben we juist een gefrituurd bolletje gegeten met kokossmaak, er zaten wat zaden in ofiets. Het had iets weg van een smoutebol. Maar het was weer oooh zooo heerlijk goed! En we hebben op de stage zelf nog een “kastanje” gekregen. Het zijn geen kastanjes zoals wij ze kennen. Het is een fruitsoort, iets geel met een pit in. Het was speciaal… Eerlijk gezegd vond ik het niet zo héél lekker. Na het werk heb ik niets meer gedaan. Ik ben op men bed gaan liggen en ben in slaap gevallen (ik was blij…). Lore maakte me wakker om te eten. We hebben buiten samen gegeten en daarna heb ik nog wat op de computer gewerkt. Toen was men dagje weer om en ben ik in men bedje gekropen…

Vrijdag 3 oktober:

Vanmorgen kon ik eindelijk eens uit men bed (waarschijnlijk omdat ik gisteren eens goed bijgeslapen heb!!) Op de stage hebben we mee de buitendienst mogen doen. We zijn langs verschillende ministeries ed gereden waar JKB mee samen werkt. Ook hadden we een leuk gesprek met onze chauffeur over de politiek van Suriname… Ik schrok er eigenlijk wel een beetje van. Hij vertelde ons over hoe het hier vroeger allemaal liep enzo.
Daarna zijn An, Chandra (één van onze stagebegeleidsters) en ik naar de stad geweest. An en ik moesten nog in de Domineestraat zijn voor een woordenboekje Sranantongo. Ondertussen heb ik nog een leuke Surinaamse handdoek van 3 euro gekocht :) haha. Die prijzen zijn hier toch wel geweldig… Onderweg kwamen we een Mc Donalds tegen, we zijn er niet binnen geweest, maar Britt, je zou hier zot worden als je de prijzen ziet. Alles is hier meer dan de helft goeikoper dan in België, en Lies, ze hebben hier Mc Flurry met Oreo en warme chocolade saus :)
Om twee uur mochten we al door gaan op onze stage. We zijn nog een plonsje in het zwembad gaan nemen en straks gaan we lekker BBQ’en bij Zus en zo… Mmm, het weekend kan weeral beginnen.

Toedeloe amigo’s!

X Cato!

P.S.: Danku voor al de lieve berichtjes! Kvind het echt leuk om al jullie reacties te lezen!!

• 04 Oktober 2008 - 07:35

Stien:

Hej nichtje,
    heb eindelijk eens tijd gemaakt om al uw berichtjes te lezen, schandalig eigenlijk he! Ma heb zoooveel werk voort school, ni meer normaal.
    Amai, ik wou dak daar was, zoon schoon landaschap, lekker weertje, luieren, (ma voor hoelang nog he)...
    Thuis moete we de verwarming opzette en een dekentje over ons leggen. Onze Toon is vandaag àook vertrokken naar canda voor een maand, hopelijk wordt hij ni opgegete door bere:)

Je foto's zijn ook echt heel mooi. Je mag er meer opzetten moeste tijd (en zin) hebben.
    Geniet nog ma van het land, de mensen, de zon en het gezelschap want voor jet weet ben je weer in het koude België...

Dikke kus,
    je nicht(je)

• 04 Oktober 2008 - 15:07

Briet:

Haha ik zou zohard als een 100 kilo wegend dikkertje terug kome :D

• 04 Oktober 2008 - 19:42

Tante Nicole:

Catootje,let op,want voor ge 't weet moet ge aan u koolsoepdieet beginnen he(en ge weet hoe ongezond da da volgens mij is)Smoutebol,kastanje,bbq,...,daar alleen voor zou ik al wille kome!!!

• 04 Oktober 2008 - 21:17

Cato!:

Gerellig eigenlijk,
    het leven bestaat hier (momenteel) grotendeels uit relaxen en eten..
    Ik moet misschien maar eens een sport gaan doen :) of ik moet nog bijbetalen op het vliegtuig met al men overgewicht! haha!!

• 05 Oktober 2008 - 10:28

Rosalie :

Heej cattooke,

mooie foto's zenne. sebiet ist chiro yeah. we gaan het lokaal versiere :D da zal (waarschijnlijk) we'l supper leuk worde zekr . aja wat ik nog ni had gezecht, de childer is heeel ons huis aant schildere en mijn kamertje (de logeerkamer) is al helemaal klaar kweeni hoe mooi. den rechtse grote muur is rood en de rest is heel licht paars-grijs echt wel supper mooi :) en opt school is ook alls ok. gistere benne kik en floremie en delphoine en lotte (iemand vant school ni louwers) naar de modeshow in herentals geweest want laura (vanhoof) en charlotte (ook iemand vant school) moeste meedoen twas echt supper mooi en leuk. toen dat gedaan was ginge we naar buite een frietje ete want daar stond een frietkraam en toen we naar buite ginge krege we ne grote zak me allemaal staaltjes in enzo en badparels en oekskes. daarna ginge we trug nr binne voor onze friete op te ete (aan een tafeltje) en toen we klaar ware ginge we trug nar buite en naar huis en toen krege we trug zona zak me vanalles in. en floremie is vandaag blijve slape :D
    alle ik gaan stoppe want ik ga my moet omklede vr de chiro

doei doei xxx.
    groetjes uit België x.<3

• 05 Oktober 2008 - 11:51

Tante Liliane:

Ja Catootje ge hebt het daar precies ni slecht getroffen,zwemmen,lekker eten,natuurlijk ook werken.Nu ist toch al werken hé. De foto's zijn ook heel mooi,en jullie huisje valt toch ook mee zo te zien. Ik heb hier nog een goede fiets staan,kom die maar halen ha ha ha. Ja zo'n tweedehands das altijd ni goe hé en zeker in zo'n land ni.Nog vele grtjes van ons allemaal DOEI DOEI xxx

• 05 Oktober 2008 - 17:27

De Neefjes:

hoi

we wilden net jouw berichten lezen, maar stelden vast dat deze veel te lang waren.
    gelieve een samenvatting te placeren en een legende.

wij danken u.

• 05 Oktober 2008 - 17:28

De Neefjes:

ha, nu hadden we u liggen he

alé die tekskten zijn echt wel te lang...

hopelijk hedde uwe draai der al wa gevonden en kunde wa genieten van het mooie weer daar want hier hebben wij echt platte kak-weer.

het is hier nu 19h21 en het is al donker

pas op voor de nachtslangen(dat zijn dieren en de ... van de plaatselijke mannen daar) want die kunnen hard uit de hoek komen.

alé amuseert u daar nog.

groetjes u allerliefste neefjes

• 05 Oktober 2008 - 19:55

Mama En Pa:

hallo catootje, en hoe wast in de colakreek? toch ni teveel cola gedronken ;-)
    we zijn daarstraks bij moeke en vake geweest en ze waren heel blij da ge eens met hen had gebeld, da moet ge nog maar eens doen als ge er al wat langer bent he, da zullen ze wel heel leuk vinden ;-)
    hier heeft het weer nen hele dag geregend, kga nog spijt krijgen dak ni afkom denk!allee, tot de volgende he!
    dikke kus (k) mama en pa

• 06 Oktober 2008 - 16:33

Gerda:

kom ook nog is piepen,juist op blog van uw neefje in Canada gekeken,die Michielskes hebbe de tijd van hun leven ver van da Belgenland!! Da leven in Suriname lijkt echt wel paradijselijk,kunt ge da nu geloven da wij hier mee de verwarming op zitten en gij springt in 't zwembad om af te koelen,ge zult nogal bibberen in Belgie als ge terug arriveert.Nog veel plezier catootje en tot de volgende piep van mij